Suomeksi På Svenska Русский

Ihosi

Kuivuus

K: Onko vähärasvaisella/rasvattomalla ruokavaliollani yhteys kuivaan ihooni?

V: Kyllä, ruokavaliollasi saattaa olla osuutta kuivaan ihoosi.

Suositut vähärasvaiset tai rasvattomat ruokavaliot saattavat saada aikaan sen, että elimistö ei saa tarpeeksi iholle tärkeitä rasvahappoja. Rasvahapot ovat välttämättömiä jokaiselle osalle tervettä, toimivaa kehoa: ne kuljettavat happea veressä, ennaltaehkäisevät ennenaikaista ikääntymistä ja pitävät ihon terveenä. Ne myös suojaavat soluja ja ihoa veden menetykseltä, eli estävät kuivumista, pitäen ihon joustavana ja kosteutettuna.

Rasvahappojen puute voi johtaa ihon krooniseen kutiamiseen, kuivuuteen, hilseilyyn ja ihon ohentumiseen. Se voi myös johtaa prostaglandiinien epätasapainoon. Prostaglandiinit ovat kemiallisia lähettejä, jotka auttavat hillitsemään tulehdusta.

takaisin alkuun
K: Mikä on kuivan ja kosteusköyhän ihon ero?

V: Kuivalla iholla tarkoitetaan ihoa, jossa on liian vähän öljyä. Kosteusköyhän ihon tunnistaa siitä, että stratum corneum:ssa (sarveiskerros ja epidermiksen uloin kerros) on liian vähän kosteutta.

Perinteisesti stratum corneum:n solut koostuvat noin 10% vedestä. Jos prosentti on tämän alapuolella, iho luokitellaan kosteusköyhäksi.

Koska kosteusköyhyys tarkoittaa, että ihossa on liian vähän vettä, siitä voivat kärsiä myös ne, joilla on öljyinen iho. Siitä huolimatta, onko ihosi kuiva vai kosteusköyhä, ihoterapeutti voi suositella sinulle ihonhoito-ohjeet, joiden avulla pidät ihosi terveenä.

takaisin alkuun 

K: Ihoni ei ole koskaan ennen ollut kuiva. Miksi se on sitä nyt?

V: Luonnollinen ikääntyminen, ympäristö ja elämäntavat voivat vaikuttaa ihosi kuivuuteen.

Kun ikäännymme, talirauhasten toiminta alkaa hidastua, ihon luonnolliset kosteuttajat vähenevät vuosien saatossa. Ikääntyminen saattaa myös hidastaa ihon verenkiertoa, vähentäen öljyntuotantoa.

Kylmät tuulet ja kylmät lämpötilat voivat kuivattaa ihoa. Tästä johtuen iho saattaa olla joinain vuodenaikoina kuivempi, kun toisina. Sama pätee myös ilmastointiin ja lämmitykseen. Lämmin, kuiva ilma toimii kuin sieni, imien kosteutta kaikesta, mihin se koskee.

Jatkuva altistuminen auringolle voi aiheuttaa veden haihtumista ihosta ja näin edesauttaa kuivumista.

takaisin alkuunK: Miksi ihoni on herkistynyt ja kuiva?

V: Yksi suurimmista kuivan ihon seurauksista on herkistyminen. Kuiva iho johtaa usein herkistymiseen.

Kun iho on kuiva, siitä puuttuu luontainen lipidikerros. Tämä heikentää ihon puolustuskykyä ympäristön haitoille, jotka voivat aiheuttaa ihossa herkistymisen oireita, kuten kutina ja punoitus.

takaisin alkuun