Suomeksi På Svenska Русский

Ihosi

Herkkyys

K: Onko ihoni herkkä vai herkistynyt?

V: Herkistyminen ilmenee ihossa samalla tavalla, kun herkkyys, joten on hankala tietää kummasta on kyse.

Ihon herkkyys johtuu geeneistä ja sitä ilmenee usein esimerkiksi Pohjoiseurooppalaisissa sukujuurissa. Herkkyys voi johtua kehon korkeasta histamiinitasosta, alhaisesta määrästä pigmenttiä ja ohuesta epidermaalisesta kerroksesta, joka ei anna riittävän hyvää luontaista suojaa ärsyttäviä ainesosia vastaan.

Ihon herkistymistä saattaa ilmetä kenellä tahansa iästä, ihon kunnosta tai ihon väristä riippumatta. Se tarkoittaa, että iho on altistunut ympäristön haitoille, kemikaaleille tai tuotteiden haitallisille ainesosille.

takaisin alkuun

 


K: Ihoni on alkanut yhtäkkiä herkistyä. Miksi?

V: Ympäristötekijät, ikääntyminen ja elämäntavat voivat kaikki lisätä ihon herkistymistä.

Kylmät tuulet ja alhaiset lämpötilat, altistuminen auringolle, ilmansaasteet ja altistuminen kemikaaleille (siivous- ja kotitaloustuotteet) voivat tehdä ihosta kuivan. Lipidit ja solujen välissä oleva kosteus vähenevät, joten ihoa suojaava kerros heikkenee. Ilman näitä aineita iho ei pysty suojautumaan bakteereilta ja ärsykkeiltä ja kosteus ei pysy ihossa. Kuiva iho johtaa helposti herkistymiseen.

Kun vanhenemme, talirauhasten toiminta alkaa hidastua, eli ihon luontaiset kosteuttajat vähenevät vuosien mittaan. Ikääntyminen saattaa myös johtaa siihen, että ihoon menevä verenkierto vähenee, mikä aiheuttaa talintuotannon vähenemistä.

Vähärasvainen tai rasvaton ruokavalio saattaa jättää kehon ilman välttämättömiä rasvahappoja, jotka ylläpitävät solujen vesi tasapainoa ja voivat jopa auttaa estämään kuivumista (muista, kuivuus johtaa todennäköisesti herkistymiseen).

Liika puhdistaminen, liika kuoriminen tai karvojen ajaminen ilman suojaa voi myös heikentää ihon luontaista suojaa, johtaen ihon herkistymiseen.

Jos olet viimeaikoina vaihtanut ihonhoito- tai meikkituotteita, huomaa: ne saattavat sisältää keinotekoisia hajusteita tai väriaineita, jotka tunnetusti ärsyttävät ja edesauttavat ihon herkistymistä. Keskustele Dermalogica -ihoterapeutin kanssa saadaksesi tietää, aiheuttavatko nykyiset tuotteesi ihosi herkistymistä.

takaisin alkuun

 


K: Voiko herkkää/herkistynyttä ihoa kuoria?

V: Ainoastaan ihoterapeutti pystyy FaceMapping –ihoanalyysin perusteella kertomaan sinulle, sopiiko kuorinta ihollesi.

Todennäköisesti hellävaraisesta kuorinnasta on hyötyä ihon terveydelle.

takaisin alkuun

 


K: Mikä on rosacea?

V: Rosacea ilmenee punoittavina laikkuina tai pieninä tai paksuina näppyinä iholla.

Uskotaan, että rosacean aiheuttaa perinnöllinen taipumus yliaktiivisiin verisuoniin. Lääketiede ei kuitenkaan ole varma sen syystä. Rosacea ilmenee aluksi iholla punoittavina alueina, mitkä tulevat ja menevät vaihtelevasti sen mukaan, altistuuko iho ärsykkeille. Se voi kuitenkin kehittyä pysyväksi, punaiseksi tilaksi johon saattaa liittyä näppyjä ja lehahtelua.

Ainoastaan ihonhoidon ammattilainen pystyy päättelemään, onko sinulla rosacea vai herkkä/herkistynyt iho. On kuitenkin olemassa erilaisia keinoja hillitä lehahtelua:

  • Huomaa mitkä ärsykkeet aiheuttavat ihollesi lehahtelua (ääriolosuhteet, stressi, raskas liikunta, alkoholi ja jotkut ruuat)
  • Pysy erossa tuotteista, joissa on keinotekoisia hajusteita tai väriaineita.
  • Käytä suojakerrointa aina, kun iho altistuu päivänvalolle.
  • Käytä mahdollisimman vähän alkoholia.
  • Älä puhdista tai kuori ihoa liikaa

takaisin alkuun