Suomeksi På Svenska Русский

Ihosi

Epätasainen ihonväri

K: Mitä on hyperpigmentaatio?

V: Melaniinin liikatuotanto johtaa hyperpigmentaatioon.

Melaniini antaa iholle ja hiuksille niiden värin. Muiden hyötyjen lomassa melaniini auttaa suojautumaan UV-valolta ja imee lämpöä auringosta. Melaniinin liikatuotanto kuitenkin johtaa epätasaiseen ihosävyyn. Liiallinen auringolle altistuminen, hormonit tai arpeutuminen stimuloivat melaniinin liikatuotantoa.

1) Auringolle altistuminen: Toistuva altistuminen UV -valolle vaurioittaa ihoa. Iho yrittää puolustautua UV-valolta ja tuottaa liikaa melaniinia, tummat läikät iholla ovat seurausta tästä.

2) Hormonit: Melasma on hormoneihin liittyvää hyperpigmentaatiota, joka on tulosta lisääntyneestä hormonistimulaatiosta. Sitä kokevat yleensä raskaana olevat naiset (tästä syystä sitä kutsutaan usein ”raskauden naamioksi”) ja ne, jotka käyttävät hormonaalista ehkäisyä. Melasma saattaa myös olla ihon reaktio lääkkeisiin tai kosmetiikkaan.

3) Tulehduksen jälkeinen hyperpigmentaatio: Kyseessä on ihon tummuminen aknen aiheuttamien arpien tai tulehduksen aiheuttamien vaurioiden seurauksena. Melaniinin tuotantoon liittyvät solut ovat myös tiiviisti yhteydessä ihon vastustuskyvyn soluihin. Ei ole mahdollista stimuloida vain toisia soluja stimuloimatta molempia.

takaisin alkuun

 

 


 

 

K: Miksi auringolta suojautuminen on tärkeää hyperpigmentaation hoidossa?

V: Kun hyperpigmentoitunut alue altistuu UV–valolle, melaniinintuotanto solutasolla aktivoituu, aiheuttaen entistä enemmän tummumista.

Ironisesti, melaniinituotanto ja ihon tummuminen ovat ainoastaan ihosi keinoja suojautua UV–valolta. Tämä voi johtaa siihen, että parhaimmatkin kirkastusmenetelmät menettävät tehonsa, eikä saavuteta haluttuja tuloksia. Päivittäinen vähintään SPF30 (mieluiten SPF50) suojakertoimen käyttö auttaa ihoa suojautumaan UV–valolta ja hillitsee melaniinintuotantoa solutasolla.

takaisin alkuun


 


 

K: Mitä on hydrokinoni?

V: Hydrokinoni on ulkoinen ainesosa, jota käytetään usein kirkastamaan ihoa.

Se luokitellaan Yhdysvalloissa reseptivapaaksi lääkkeeksi ja sitä on käytetty jopa 2% konsentraationa tuotteissa, jotka ovat suunniteltu kirkastamaan ihoa.

Aine on suosittua, mutta sen turvallisuuteen liittyy useita huolenaiheita. Arviolta kolmasosa väestöstä on allergisia hydrokinonille ja iho saattaa herkistyä valolle pitkäaikaisen käytön myötä, aiheuttaen pigmenttimuutoksia.

Jo vuosien ajan hydrokinonin on todettu olevan solumyrkky, jolla on syöpää ja DNA -muutoksia aiheuttavia ominaisuuksia.

takaisin alkuun

 


 

K: Hoidan hyperpigmentaatiotani, mutta se ei mene pois. Miksi?

V: On tärkeää ottaa huomioon, että ei ole olemassa nopeaa ratkaisua hyperpigmentaatioon. Omien hoitorutiiniesi yhdistäminen ammatillisiin hoitoihin voi kuitenkin nopeuttaa prosessia.

Voi mennä jopa 50 päivää, ennen kun olemassa oleva hyperpigmentaatio vähenee huomattavasti, vaikka sitä hoidettaisi aktiivisesti. Tämä johtuu siitä, että hyperpigmentaatio tapahtuu solutasolla. Se täytyy saada hallintaan ennen, kun sitä voidaan vähentää. Sen lisäksi, jos pigmentti on syvemmällä ihossa, sitä on hankala hoitaa, silloin saatat tarvita lääkärin apua saadaksesi syventävämmän hoidon. Mikäli hormoneilla tai stimulaatiolla on osuutta hyperpigmentaatioon, lähde on korjattava.

Onko mahdollista nopeuttaa tuloksia? Keskustele ihoterapeuttisi kanssa kotihoidon ja kirkastavien kasvohoitojen yhteensovittamisesta, saatat nähdä tuloksia jo 30 päivän kuluttua.

takaisin alkuun